Hva er NFT? Komplett guide til non-fungible tokens
Hva er NFT? Komplett guide til non-fungible tokens

Er en slik NFT anskaffet for investeringsformål vil den likevel ikke omfattes av særreglene som gjelder for innbo/løsøre. En NFT har mange likheter med kryptovaluta som for eksempel Bitcoin og Etherum. En viktig forskjell er at en NFT er unik, det vil si at den ikke kan byttes i en annen NFT. Det er fordi en spesifikk NFT representerer en underliggende verdi, mens en bitcoin representerer en verdi i seg selv. Siden NFT er basert på blokkjedeteknologi, er det mulig å spore eierskap tilbake til den originale eieren av objektet.

Så du kan egentlig se på NFT kunst som vanlig kunst, bare at det er laget digitalt. Fordeler med denne kunstformen er at kunstnere kan selge uten å være avhengig av auksjonshus og tredjeparter for å tjene penger. Det er også mulig å legge til royalties, som gir kunstnere penger ved et eventuelt videresalg.

Nevnte gamestop er et eksempel og også eBay, som har integrert NFT på sine plattformer. For kjøpere er det også enklere å bevis originalitet og eierskap, takket være den unike koden lagret på blockchain. Det som gjør en NFT unik er at den inneholder en bestemt kode som er lagret på Blockchain. Digital kunst, eksempelvis et bilde, kan enkelt kopieres og deles på nett, men siden det kun er den ene versjon som inneholder den bestemte koden, er det ingen andre som kan kreve eierskap. Den total markedsverdien har allerede steget ut av proporsjoner, der hittil dyreste Invisible Friend NFT ble solgt for 580,840 dollar, som tilsvarer omtrent 5,3 millioner kroner. Du kan kjøpe NFT-ene på markedsplasser som OpenSea og Binance.

Deres samling består av 10,000 unike menneskelignende karakterer med en rekke forskjellige «skins», attributter og egenskaper. Lucky Block er verdens første desentraliserte https://cryptodaily.no/crypto-revolt-kryptohandelsbot-anmeldelse-av-tradere/ lotteritjeneste og de har tatt markedet med storm. Dette har man sett mange eksempler på i den fysiske verden med alt fra Pokemon-kort til sjeldne sneakers og kunst.

  • Polygon er en krypto som ble skapt for å tilbyr billigere og raskere transaksjoner enn Ethereum.
  • I 2021 ble NFT benyttet i flere profilerte digitale kunstauksjoner og fikk dermed flere større presseoppslag, blant annet på grunn av prisen disse NFT-ene ble omsatt for.
  • Folk får venner, bygger nettverk og mer på grunn av NFTen sin, og der ser man et eksempel på at dette kan gi deg ekte verdi utover bare et digitalt bilde.
  • Her får du stegvise beskrivelser på hvordan opprettelsesprosessen forgår.

Fordelen med disse aksjene er at du får eksponering mot markedet, men uten at du trenger å eie NFTs. I tillegg investerer du i et helt selskap fremfor enkelt filer, som betyr mindre risiko. Twitter er et annet eksempel på en aksje som kan kategoriseres som en NFT aksje. Du kan nemlig bruke krypto-kunst som profilbilde på Twitter-kontoen.

Banksy-kunstverket “Moron”, for eksempel, ble solgt som https://cryptodaily.no for over 3 millioner kroner. Dette var etter at kunstverket ble brent og ødelagt i en direktesendt video. Også norske kunstnere, som Pøbel, har solgt kunsten sin som NFT. Kings of Leon, for eksempel, var det første bandet som slapp et album som NFT. NFT Shares, eller NFT aksjer som det er på norsk, er aksjeselskaper som er involvert i non fungible tokens markedet.

Ta for eksempel crypto revolt-en The First 5000 Days, denne kollasjen er en sammensetning av 5000 dagligdagse bilder som beskriver virkelige hendelser gjennom utviklingen av bildet. Den ble solgt i 2021 i form av en NFT til en pris på 2,9 millioner dollar. NFT kunst er omfatter alle former for NFT – både bilder, spillelement, musikkfiler og memes – men gjelder særlig digitale kunstverk i form av bilder. Kunst, som er en fellesbetegnelse på menneskeskapte fenomener, blir laget for å dele en opplevelse, fortelling eller følelse – og det er nettopp det NFT også gjør. Ethereum-blokkjeden er den mest brukte for NFTs, men det kan også handles NFTs på andre blokkjeder. For å kjøpe NFTer trenger du derfor en kryptolommebok koblet opp mot den aktuelle blokkjeden, og dette nettverkets “lokale valuta”, f.eks Ethereum på Ethereum-nettverket.

Det er flere gode grunner til hvorfor du bør kjøpe NFT. Dette fremadstormende markedet har på mange måter revolusjonert kunstbransjen og er det for tiden det med størst vekst innen kunstverdenen. Nå som du har opprettet lommeboken må du sende dine Ethereum-mynter til lommeboken. Det gjør du ved å klikke på «Add token»-knappen, som er nederst på siden. Når du har fullført registeringen vil det ikke ta lang tid før kontoen er bekreftet.

Innskuddsmetoder er enten bank, kort eller andre løsninger som Paypal. Bildefilen vist nedenfor ble solgt for 69 millioner dollar i 2021. I prinsippet kan du ikke vite for sikkert om du kjøper originalen, med mindre du har fysiske bevis eller handler direkte med kunstneren. Vi har ikke masse erfaring med alle disse markedsplassene så pass på å gjøre din egen research når det gjelder sikkerhet. Inntekt til oppretter/utsteder eller annen rettighetshaver som utløses ved et videresalg av en NFT er skattepliktig.

nft

Snoop Dogg er bare en av flere kjente artister som er hyppig involvert i NFT-markedet. Solana er som Polygon skapt for å tilby raskere transaksjoner, og er faktisk raskere enn både Ethereum og Polygon. Følgelig har Solana sakte, men sikkert begynt å utfordre Ethereums dominans. Dog har nettverket opplevd betydelige angrep, som foreløpig gjør Ethereum til et sikrere valg. Det er kanskje også derfor at ingen av de største plattformene lat deg kjøpe NFT med Solana. Skal du bruke nettopp denne kryptoen må du på mindre og mer ukjente markedsplasser, som Solsea.

Det er egne regler for beskatning av gevinst ved realisasjon av innbo eller annet løsøre som har vært brukt i eierens bopel eller husholdning. En NFT vil normalt ikke kunne anses som innbo/løsøre i denne sammenheng fordi NFT i seg selv er en digital kode og ikke objektet den er knyttet til. Det kan unntaksvis tenkes situasjoner der en NFT er av en slik art, at den etter en konkret vurdering, vil kunne anses som innbo/løsøre. En slik NFT anskaffet for investeringsformål vil likevel ikke omfattes av særreglene som gjelder for innbo/løsøre. Non-fungible token (NFT) er en unik digital kode, registrert på en blokkjede.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.